A napelemes rendszer elemei

Hogyan működik?

Mindannyian tudjuk, hogy a Nap energiát sugároz a Föld felé. Ez az energia hő és fény formájában érkezik, melyet az emberiség egyre korszerűbb eszközök segítségével képes hasznosítani.

A Nap fényenergiájának egyik hasznosítási módja, amikor napelemek segítségével villamos energiát állítunk elő. Ez ma két szempontból is nagyszerű dolog. Egyrészt mert emberi léptékkel mérve a Nap kifogyhatatlan energiakészletekkel rendelkezik, másrészt a megtermelt villamos energiát saját otthonunk energiaigényének kielégítésére tudjuk fordítani.

Hosszú távon ezt azt jelenti, hogy megszabadulunk a villamos energia költségeinktől, vagy máshonnan vizsgálva a dolgot, a Nap energiáját pénzre tudjuk váltani.


A napelemes rendszer elemei

Napelem modulok
Egy napelemes rendszer első eleme a Nap fényenergiáját hasznosító napelemes modul.
A napelemes modul a fény hatására egyenáramú villamos energiát bocsát ki. Olyat, mint az elemek és az akkumulátorok. Minél nagyobb a modulok felülete, annál több fényt képes hasznosítani, annál több energiát bocsát ki. A napelemes modulok felülete úgy növelhető, hogy több modult helyezünk egymás mellé és összekapcsoljuk őket. A napelemes modulok rögzítése speciális tartószerkezet segítségével történik.


Inverter
A napelemes modulokból érkező egyenáramot az inverter alakítja a hálózat számára is hasznosítható váltakozó árammá. Olyanná, amivel a tévé, a hűtő és a klímaberendezés is működik az otthonunkban.
Egy napelemes beruházás megtérülésénél egyáltalán nem mindegy, hogy a modulok által előállított villamos energiából ténylegesen mennyi hasznosul? Egy minőségi minimum 97% hatásfokú inverter a napelemes rendszer lelke. 


Időjárásálló szolár kábel
A napelemes modulokat és az invertert speciális időjárásálló szolár kábel köti össze. A rendszer elektromos eszközeinek túláram és túlfeszültség elleni védelméről és a felhasználó életvédelméről beépített villamos biztonságtechnikai elemek gondoskodnak


Ad-Vesz mérő
A napelemes rendszer által megtermelt energiát a napsütéstől, azaz a termeléstől illetve fogyasztástól függően felhasználhatjuk, vagy a hálózatba táplálhatjuk. Ha a rendszer termel és van fogyasztás is – pl. hétvégén otthon vagyunk, ég a villany, megy a sütő és a mosógép – a teljes villamos energia helyben felhasználásra kerül.

Ha az energiafelhasználás alacsonyabb, mint a termelés – pl munkanapokon, amikor nem vagyunk otthon – a többlet villamos energia a közcélú hálózatba kerül betáplálásra. És amikor a felhasznált mennyiség nagyobb, mint a megtermelt mennyiség a többlet energiát a hálózatból vételezzük. Az energia felhasználás mennyiségét és irányát a szolgáltató által biztosított úgynevezett ad-vesz mérő méri. Ennek segítségével mindegy, hogy mikor termel a rendszer, és mikor van a fogyasztás. A lényeg, hogy éves elszámolást kell kérni a szolgáltatótól, és így az éves fogyasztásunk és az éves termelésünk azonos lesz, így nem kell villanyszámlát fizetni.


Megfelelő napelem modul típusok

Az Energiatakarék kizárólag megbízható gyártók napelemes moduljaival dolgozik. Önnek már nem kell katalógusokat, és értelmezhetetlen adatlapokat böngésznie. Mi elvégeztük a feladatot és kiválasztottuk azokat a típusokat, melyek teljesítik az általunk elvárt magas teljesítmény- és minőségi követelményeket. Biztos lehet benne, hogy az Ön rendszerének tervezésénél mérnökeink az Ön földrajzi, fogyasztási és esztétikai igényeinek legjobban megfelelő eszközöket fogják ajánlani.

Kapcsolat

Energiatakarék, 2015 NaWaRo Kft.

irodánk címe
2100 Gödöllő, Szabadság tér 1.

Telefon +36 28 55 49 19
Fax +36 28 55 49 19
Mobil +36 20 993 3303
Email info@energiatakarek.hu
Web www.energiatakarek.hu

Telefon: +36 28 55 49 19
Mobil: +36 20 993 3303
E-mail: info@energiatakarek.hu
Elérhetőségek