A NAPELEM IS LEHET MEGTÉRÜLŐ BEFEKTETÉS

2018-07-17

Míg korábban csak a nagyon eltökéltek szereltettek napelemet a házuk tetejére, az elmúlt évtized jelentős változást hozott: a háztartási méretű kiserőművek száma 25 ezerrel növekedett ebben az időszakban, így mintegy 200 megawattos kapacitással számolhatunk. A fellendüléshez az állami ösztönzők megjelenése mellett nagyban hozzájárult a napelemek árának jelentős csökkenése és a minőségük, élettartamuk lényeges javulása.

A kezdetben pusztán a környezettudatosságot jelző szimbólum mára vonzó befektetési eszközzé vált, hiszen jelenleg egy 1,2 millió forintos (3,5 kilowattos) napelemes befektetés 12-13 év alatt hozza vissza az árát, ami a teljes élettartamot tekintve 8 százalékos megtérülési rátát jelent a Deloitte Üzletviteli és Vezetési Tanácsadó Zrt. számításai szerint.

A piaci folyamatokat Mező Csaba, a cég energiaszektorának vezetője mutatta be egy sajtóbeszélgetésen, hozzátéve, hogy a napelem már lényegesen magasabb hozamot ígér a hosszú távú bankbetéteknél.

Egyelőre azonban még csak elméletben függetlenedhet az országos villamoshálózattól a napelemmel felszerelt családi ház tulajdonosa. A bevett módszer szerint a fel nem használt áramot az országos hálózatba táplálják a kistermelők, szükség esetén pedig onnan vételeznek.

Ez megnehezíti a villamosenergia-ipari rendszerirányítóknak a hálózat feszültségének kiegyensúlyozását célzó feladatát, de a későbbiekben a termelő-felhasználók a rendszerbe táplálás helyett saját maguk tárolják majd a felesleges áramot. Azonban egyelőre az erre alkalmas akkumulátorok ára a napelemes rendszerekének a kétszerese, érthető tehát, ha elenyésző számú fogyasztó vállalja ezt a beruházást is.

Változást hozhat, ha az akkumulátorok ára a jelenleginek legalább ötödére csökken, de az elektromos autók is funkcionálhatnak háztartási áramtárolóként a jövőben. Ezzel párhuzamosan az okosotthonrendszerek elterjedése várható, amelyek arról is döntenek, hogy a napelem által termelt áramot a garázsban pihenő autóba, az energiatárolóba vagy éppen egy háztartási készülékbe irányítják.

Érdekes módon a piaci szereplők továbbra is számítanak arra, hogy a kormány az autók töltésére használt áramra is kivetné a jövedéki adót. Ezt a kormányzat oldaláról Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára több fórumon cáfolta.


Forrás: www.magyaridok.hu


Török Orsi

Végzettségemet tekintve közgazdász vagyok, de az élet úgy hozta, hogy elkezdtem energiákkal foglalkozni, dolgozni több aspektusból is. Fontos számomra a környezetvédelem, akár "csak" a szelektív hulladékgyűjtéssel is sokat tehetünk környezetünkért. Ezért tölt el rendkívüli büszkeséggel, hogy jelenleg megújuló energiaforrássokkal foglalkozhatom. Szeretek emberekkel beszélni, kapcsolatot teremteni. Leendő és meglévő ügyfeleink sokat fogják hallani a hangomat és boldoggá tesz ha azt a visszajelzést kapom, hogy az ügyfeleink büszkék rá, hogy ők is tettek egy lépést egy tisztább környezet felé.

Kapcsolat

Energiatakarék, 2015

irodánk címe
2100 Gödöllő Szabadság tér 1.

Telefon +36 28 55 49 19
Fax +36 28 55 49 19
Mobil +36 20 993 3303
Email info@energiatakarek.hu
Web www.energiatakarek.hu