A világ első keringő naperőművét tervezik az űrben

2019-07-03

Jelenleg is rengeteg kutatás folyik azzal kapcsolatban, hogy a világűrben sokkal hatékonyabban tudnák felhasználni a napenergiát akár az emberiség számára is. A kimeríthető fosszilis energiaforrásokat szinte teljesen egyértelművé vált, hogy le kell cserélni.

A HVG technológia portál szerint „a távol-keleti ország azt tervezi, hogy ők lesznek az elsők, akik a világűrbe építenek naperőművet, ami 36 ezer kilométeres magasságban kering majd a bolygó körül. Az elképzelés szerint 2021 és 2025 között bocsátanának fel több kisebb kapacitású erőművet, 1 MW teljesítményűt 2030-ig, 2050-re pedig már 1 GW is a világűrben lenne.”

A tanulmány szerint akár hatszor hatékonyabban működő rendszert tudnának elméletben létrehozni. Az elmélet szerint az elektromos árammá átalakított napenergiát mikrohullámú frekvenciával sugároznák a Földre, amit egy vevő rendszer továbbít a megfelelő hálózatba.

Kínai Tudományos Akadémia űrtechnológiákkal foglalkozó testületének egyik tagja, Pang Zhihao úgy fogalmazott, hogy ezzel az új ötlettel egy kimeríthetetlen energiaforrást hozhatunk létre az emberiségnek.

A kiemelkedő ötletnek a megvalósításában azonban adódnak nehézségek. A naperőmű a számítások alapján, közel 1000 tonnát nyomna. Nagy kérdés, hogy a gyakorlatban ez a nagyméretű szerkezet hogyan kerül a világűrbe. Természetesen erre is vannak különböző ötletek. 3D nyomtatók és robotok segítségével a világűrben szerelnék össze. Ezen kívül a másik fontos kérdés, hogy milyen hatással lesz a mikrohullámú sugárzás Földünk légkörére.

Elsőre talán teljesen hihetetlennek tűnő elképzelés, mégis a Kaliforniai Technológiai Intézetkutatóinak már tavaly sikerült áramot küldeniük a Földre egy prototípus szerkezet segítségével. 


Forrás: https://www.smh.com.au/world/asia/plans-for-first-chinese-solar-power-station-in-space-revealed-20190214-p50xtg.html ; https://hvg.hu/tudomany/20190219_naperomu_vilagur_fold_koruli_palya_napelemfarm_v


Galéria

Guba Péter

Számomra nagyon fontos a környezettudatosság, ezért is áll közel hozzám a megújuló energiaforrás. Az ügyfeleket mindig kiemelt partnerként kezelem, teljes körű tájékoztatást szeretnék nyújtani az első lépésektől a megvalósításig. A napfény meghatározó eleme nemcsak a munkámnak, hanem az életemnek is. Szívesen töltöm az időt a szabadban kirándulással, kerékpározással, futással. Nyitott vagyok számomra még ismeretlen országok, kultúrák és emberek megismerésére. A tudományos témák mellett szeretek művészeti alkotásokban is elmerülni, legyen az egy festmény, fénykép, film vagy kortárs tánc.

Kapcsolat

Energiatakarék, 2015 NaWaRo Kft.

irodánk címe
2100 Gödöllő, Szabadság tér 1.

Telefon +36 28 55 49 19
Fax +36 28 55 49 19
Mobil +36 20 993 3303
Email info@energiatakarek.hu
Web www.energiatakarek.hu

Telefon: +36 28 55 49 19
Mobil: +36 20 993 3303
E-mail: info@energiatakarek.hu
Elérhetőségek