Cikksorozat - Kivitelezéssel kapcsolatos kérdések

2018-06-28

Érdemes-e napelemet felszereltetni, ha pár éven belül elköltözünk?

Valószínűleg igen. Manapság a legtöbb ingatlan szakértő úgy véli, hogy figyelembe véve az energia árakkal kapcsolatos aggodalmakat, a napelemes rendszer jelentősen emeli a ház értékét. Egy forrás, az Appraisal Journal felmérése alapján, az otthonod értéke lényegesen jobban növekszik, mint amennyibe a beruházás belekerült. A vevők jelentős része beköltözés előtt épp energiahatékonysági beruházásokat végez el a megvásárolt ingatlanon, és nagyon kedvező számukra, ha nekik ezzel már nem kell foglalkozni.

Hová helyezhetők a napelemek?

Valójában K-D-Ny-i irányokba bárhova, ahol nincs beárnyékolt terület és a napsugarak közvetlenül érhetik a napelemeket. A napelemes rendszerek nem bocsájtanak ki semmilyen zajt, illetve káros anyagokat, így lakókörnyezet közvetlen közelébe is telepíthetőek, de akár üres földterületekre is. A földterületek esetében a földterület mezőgazdaságilag továbbra is hasznosítható marad, leszámítva az állványzat tartószerkezetének helyfoglalását, illetve feltehetően kevesebb napfény éri majd ott a földterületet. Optimális teljesítményhez 30-45 fokos szögbe, déli tájolással ajánlott telepíteni, amit persze állványzattal korrigálni lehet. Minél délibb irányba mutat, annál hatásosabb a napelem. 

Mennyi időt vesz igénybe a telepítés?

Nyílván a telepítés idejét elsősorban a rendszer nagysága és a telepítés helyszíne határozza meg. Lassabban haladunk egy 5 emeletes ház tetején, mint egy előtetőn, de általánosságban elmondható, hogy néhány napon belül megküzdünk a problémával.

Mekkora tetőfelület szükséges a napelemek felszereléséhez?

1 kW napelemnek kb 7 m2 tetőfelület szükséges. Ennek alapján:

Rendszer teljesítménye Szükséges tetőfelület
2kW 14m2
3kW 21m2
4kW 28m2
5kW 35m2

és ezek többszöröse

Török Orsi

Végzettségemet tekintve közgazdász vagyok, de az élet úgy hozta, hogy elkezdtem energiákkal foglalkozni, dolgozni több aspektusból is. Fontos számomra a környezetvédelem, akár "csak" a szelektív hulladékgyűjtéssel is sokat tehetünk környezetünkért. Ezért tölt el rendkívüli büszkeséggel, hogy jelenleg megújuló energiaforrássokkal foglalkozhatom. Szeretek emberekkel beszélni, kapcsolatot teremteni. Leendő és meglévő ügyfeleink sokat fogják hallani a hangomat és boldoggá tesz ha azt a visszajelzést kapom, hogy az ügyfeleink büszkék rá, hogy ők is tettek egy lépést egy tisztább környezet felé.

Kapcsolat

Energiatakarék, 2015

irodánk címe
2100 Gödöllő Szabadság tér 1.

Telefon +36 28 55 49 19
Fax +36 28 55 49 19
Mobil +36 20 993 3303
Email info@energiatakarek.hu
Web www.energiatakarek.hu