Érzelmi hullámvasút a napelemparkok beruházóinak

2018-05-04

Csaknem egy héttel a VII. Szolár Konferencia – Szakmai- és befektetői Workshop előtt - április 20-án - a kormány módosította a megújuló energiaforrásból termelt villamos energia kötelező átvételéről szóló rendeletét, mindössze 5 napot hagyva arra, hogy a kisméretű erőművek (500 kW alatt) építését tervező cégek beadják kérelmüket. A MANAP szerint a 81/2018. (IV. 20.) kormányrendelet a kormányrendeletet úgy módosította, hogy egyetlen bekezdéssel ellehetetlenítette az 500 kW alatti megújuló energiát hasznosító kiserőművek létesítését. Az erről szóló teljes cikket erre a linkre kattintva olvashatja. A Magyar Közlöny vonatkozó száma itt olvasható.

Egy héttel később, április 28-án a Portfolio.hu már arról cikkezett, hogy „Új lendületet vehet a napenergia-forradalom” – és fontos változásokat jósolt a láthatáron. A cikk szerint határidőből kicsúszók azonban nem maradnak le semmiről, sőt, várhatóan jobb feltételekkel kezdhetnek majd megújuló energia beruházásába és a termelésbe, miután a kormány a rendszer kedvező irányú módosításáról egyeztet az Európai Bizottsággal.

Ismét eltelt egy hét, és május 3-án már tényként írta a Portfolio.hu, hogy Naperőművek: fontos változás történt a kötelező átvételi rendszerben. A Magyar Közlönyben megjelentek alapján ezután lehetséges lesz a KÁT-jogosultság átruházásán alapuló, legfeljebb a telephely tekintetében módosított KÁT-jogosultság bejegyzésére - a jogosultság csak nemzetgazdaságilag kiemelt jelentőségű beruházási területet birtokló személyre ruházható át. A fentieken túlmenően módosul a kötelező átvételi jogosultsággal rendelkező, de a KÁTR 6. § (2) bekezdése szerint rendelkezésre álló határidőn belül nem megvalósítható beruházások megvalósítási határidejének meghosszabbítására irányuló szabályozás is. A KÁTR 6. § (2a) bekezdésének új szövegezése szerint a megvalósítási határidő a kötelező átvételi időtartam és mennyiség csökkentése nélkül, három évvel hosszabbítható meg, amennyiben a beruházás nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánítása megtörtént, vagy teljesül az alábbi feltételek mindegyike:

  • a beruházás helyszínéül szolgáló terület feletti rendelkezési jog igazolása;
  • a beruházás finanszírozásához szükséges források rendelkezésre állásának igazolása;
  • a hálózati csatlakozási szerződés meglétének igazolása;
  • az elektronikus építési napló megnyitásának igazolása.

Nekünk, mint kivitelezőnek és beruházónak is görcsbe rándul a gyomrunk ilyen hírek hallatán. Nem oktalanul. 2013-ban előkészítettünk pár naperőműves projektet, és a pályázat beadásának határnapja előtt derült ki, hogy a „nem közszféra szerv pályázó részére elkülönített indikatív összeg 0 Ft-ra módosul.” Kaptunk már megoldhatatlannak tűnő feladatot rövid határidővel, amit végül sikerült időben befejezni. de egy ilyen bizonytalan beruházói környezetben ilyen rémhírekkel fenyegetni a kedves beruházókat és/vagy kivitelezőket semmiképpen sem nevezhető elegánsnak. És még valami:


Forrás: portfolio.hu


Ragoncza Ádám

Kis koromban LEGO-ból építettem autókat. Aztán később folytattam kerékpárok építésével. A jogosítvány megszerzése után autókat kezdtem építeni. Műszaki tanulmányaim elvégzését követően a szakmai tudásomat építgettem, építgetem. Most pedig az Energiatakarék szakértői csapatával munkálkodunk, hogy minél szélesebb körű megoldást tudjunk nyújtani annak, aki spórolni szeretne az energiaköltségén.

Kapcsolat

Energiatakarék, 2015

irodánk címe
2100 Gödöllő Szabadság tér 1.

Telefon +36 28 55 49 19
Fax +36 28 55 49 19
Mobil +36 20 993 3303
Email info@energiatakarek.hu
Web www.energiatakarek.hu