Hogyan igényeljük vissza a napelemes többlet termelést az áramszolgáltatótól

2019-04-09

Nem ritka eset, hogy a napelemes rendszer tulajdonos a éves mérőóra leolvasásánál több villamosenergiát termelt a hálózatba, mint amennyit vételezett onnan. Ilyenkor lehetősége van arra, hogy ezt a betermelt energiát a szolgáltatójától „visszakérje”. Sokszor hallottam már, vagy olvastam fórumokon, hogy „nem éri meg visszatáplálni, mert alig fizet érte a szolgáltató”. Nos, el kell mondjam, hogy ez így nem teljesen igaz. Amíg a vételezett villamosenergia megegyezik a betáplált energiával – azaz nullszaldóig – a szolgáltató az energiadíj és a rendszerhasználati díjak összegével számolja el a megtermelt energiát. Azaz annyiért veszi, mint amennyiért adja. A többlettermelésnél Annyi a különbség, hogy ott csak az energiadíjat számíthatja fel a termelő –azaz Ön – és a rendszerhasználati díjat nem, az előbbit viszont 100%-ban. Úgyhogy nem olyan rossz üzlet ez. De lássuk, hogyan működik ez a gyakorlatban. A visszaigénylés folyamatát egy ELMŰ-s példán keresztül mutatom be.

Minden fogyasztó kap a szolgáltatójától lakossági HMKE éves elszámoló számlát, aminek a számlarészletező része az ELMŰ esetében így néz ki:

A számlarészletező első „Fogyasztás összesen” sora tartalmazza az éves egyenleget, ami a mi esetünkben -6 018 kWh, azaz ennyivel többet termeltünk a hálózatba, mint amennyit fogyasztottunk.

A fenti táblázatból látható, hogy a mérőórát 2018.03.12-én cserélték, és az induló mérőállás az ad és a vesz ágon is 0 volt. Az éves leolvasás 2018.08.17-én történt. A vételezett energia mennyisége 3 090 kWh, a kitáplált energia mennyisége 9 108 kWh volt. A kettő különbözete adja a – 6 018 kW éves fogyasztást. De mit kell ezzel tenni? Ez a számlarészletező alján olvasható.

A számla végösszeg pontban egyértelműen le van írva, hogy a 6 018 kWh különbözetet mi, mint fogyasztók jogosultak vagyunk kiszámlázni a szolgáltató felé az aktuális energiadíjakon, rendszerhasználati díjak nélkül. Lássuk, hogy néz ez ki a gyakorlatban. Az ELMŰnél szerencsére egy egyszerű kérelem kitöltésével lehet kérelmezni a kifizetést. A Nyilatkozat és kifizetési kérelem HMKE betermelés elszámolásához ide kattintva érhető el. A kérelmen nincs más dolgunk csak a személyes adataink megadását követően az „Értékesített villamos energia” sorba be kell írni az elszámoló számlán található többlet termelést, a mi esetünkben a 6 018 kWh-t. Az egységárat ki kell keresni korábbi számlákból vagy az ELMŰ villamos energia tarifák oldaláról. 2019-es évre az A1-es tarifa nettó egységára 15,10,- Ft. A kettőt összeszorozva kapjuk meg a visszaigényelhető összeget, ami itt 90 872,- Ft.

A fenti kérelmen felül még egy Adóelőlegnyilatkozatot is ki kell tölteni, ami itt érhető el.

A nyilatkozat mellékletében olvasható, hogy milyen esetben mit kell nyilatkozni, de egyszerű felhasználók kérjék ha a 10%-os költséghányad alkalmazását kérik, ahogyan mi is tettük. Az adóelőleg nyilatkozatot a munkáltatóval is alá kell íratni, és a kérelemmel együtt postán feladni az ELMŰ részére. Majd várni a pénzt, hogy beérkezik.


Forrás: energiatakarék


Ragoncza Ádám

Kis koromban LEGO-ból építettem autókat. Aztán később folytattam kerékpárok építésével. A jogosítvány megszerzése után autókat kezdtem építeni. Műszaki tanulmányaim elvégzését követően a szakmai tudásomat építgettem, építgetem. Most pedig az Energiatakarék szakértői csapatával munkálkodunk, hogy minél szélesebb körű megoldást tudjunk nyújtani annak, aki spórolni szeretne az energiaköltségén.

Kapcsolat

Energiatakarék, 2015

irodánk címe
2100 Gödöllő Szabadság tér 1.

Telefon +36 28 55 49 19
Fax +36 28 55 49 19
Mobil +36 20 993 3303
Email info@energiatakarek.hu
Web www.energiatakarek.hu