Mintha valakinek a fejbőrén sétálnánk

2019-07-19

Ahogy a látványterveket néztem, nekem ez a futurisztikus elképzelés olyan, mintha egy óriásira nagyított szőrszálerdőben sétálgatnánk. Az Atelier DNA egy olyan új technológiát fejlesztett ki, amelynek segítségével a szélturbinákat le lehetne cserélni ezekkel a speciálisan felépített ingó óriási pálcákkal. Az egyik legfontosabb cél között szerepelt a hangszennyezés csökkentése és a hagyományos szélturbinák termelési adatait hozva ezzel párhuzamosan. A tervek szerint ezeknek a feltételeknek eleget tudnának tenni.

A különleges elképzelés szerint a rudak csúcsain található pólusok segítségével a szél a pálcákat megmozgatja, és a kerámia lemezek elmozdulásával használják ki az építmények mozgási energiáját. Az úgynevezett piezoelektromos kerámia lemezeket egymással elektródákat kötnek össze a rúd csúcsától a talapzatáig. (Piezoelektromosságon azt a fizikai jelenséget értjük, amikor olyan anyagok keményebb anyagok, mint a kristály vagy a kerámia összenyomás hatására töltéskülönbség lép fel, vagyis elektromos feszültség keletkezik.) Egy generátor segítségével pedig elektromos árammá alakítják a mozgási energiát.

Légi látványfelvételeken látni, hogy a geometrikus elrendezése a napraforgó magok elhelyezkedését mutatja. Ezzel nemcsak a Földön nyújthat turisztikai látványosságot, hanem a levegőből is. Ráadásul éjszaka az Avatar film hangulatot idézi elő, hiszen az építmények tetején elhelyezett LED fényereje mutatja a szél erejét.

Számokban röviden: Masdarban az Arab Emirségek egyik városában a megálmodott szélerőmű park 1200 geotermikus elrendezésű egységből áll össze, a tervek szerint 20 000 MWh, amely évi szinten körülbelül 15-20 ezer háztartás áramigényét láthatja el.  Az elképzelés egyelőre még nem valósult meg, mindenesetre nagyon innovatív futurisztikus megoldás lenne a jövőben. Számomra az egyik legnagyobb kérdés, hogy egy ilyen hosszú szénszálas pálca ezekből a speciális kerámia lemezekkel mennyire tud sérülésmentesen hosszútávon működőképes maradni, milyen karbantartási feltételekkel és költségekkel jár, hiszen minden apró darabját folyamatos mechanikai hatás éri...


Forrás: https://atelierdna.com/portfolio/windstalk/; http://impressmagazin.hu/ingo-szenszalak-a-magasban-innovativ-szeleromu/?fbclid=IwAR1lMPeDC6zB4u_ZDnV3ZyDGp5CzHyL9dawakwqZfQY9MS7kJXsBEVJXAcY ; https://www


Galéria

Kapcsolat

Energiatakarék, 2015 NaWaRo Kft.

irodánk címe
2100 Gödöllő, Szabadság tér 1.

Telefon +36 28 55 49 19
Fax +36 28 55 49 19
Mobil +36 20 993 3303
Email info@energiatakarek.hu
Web www.energiatakarek.hu

Telefon: +36 28 55 49 19
Mobil: +36 20 993 3303
E-mail: info@energiatakarek.hu
Elérhetőségek