Mintha valakinek a fejbőrén sétálnánk

2019-07-19

Ahogy a látványterveket néztem, nekem ez a futurisztikus elképzelés olyan, mintha egy óriásira nagyított szőrszálerdőben sétálgatnánk. Az Atelier DNA egy olyan új technológiát fejlesztett ki, amelynek segítségével a szélturbinákat le lehetne cserélni ezekkel a speciálisan felépített ingó óriási pálcákkal. Az egyik legfontosabb cél között szerepelt a hangszennyezés csökkentése és a hagyományos szélturbinák termelési adatait hozva ezzel párhuzamosan. A tervek szerint ezeknek a feltételeknek eleget tudnának tenni.

A különleges elképzelés szerint a rudak csúcsain található pólusok segítségével a szél a pálcákat megmozgatja, és a kerámia lemezek elmozdulásával használják ki az építmények mozgási energiáját. Az úgynevezett piezoelektromos kerámia lemezeket egymással elektródákat kötnek össze a rúd csúcsától a talapzatáig. (Piezoelektromosságon azt a fizikai jelenséget értjük, amikor olyan anyagok keményebb anyagok, mint a kristály vagy a kerámia összenyomás hatására töltéskülönbség lép fel, vagyis elektromos feszültség keletkezik.) Egy generátor segítségével pedig elektromos árammá alakítják a mozgási energiát.

Légi látványfelvételeken látni, hogy a geometrikus elrendezése a napraforgó magok elhelyezkedését mutatja. Ezzel nemcsak a Földön nyújthat turisztikai látványosságot, hanem a levegőből is. Ráadásul éjszaka az Avatar film hangulatot idézi elő, hiszen az építmények tetején elhelyezett LED fényereje mutatja a szél erejét.

Számokban röviden: Masdarban az Arab Emirségek egyik városában a megálmodott szélerőmű park 1200 geotermikus elrendezésű egységből áll össze, a tervek szerint 20 000 MWh, amely évi szinten körülbelül 15-20 ezer háztartás áramigényét láthatja el.  Az elképzelés egyelőre még nem valósult meg, mindenesetre nagyon innovatív futurisztikus megoldás lenne a jövőben. Számomra az egyik legnagyobb kérdés, hogy egy ilyen hosszú szénszálas pálca ezekből a speciális kerámia lemezekkel mennyire tud sérülésmentesen hosszútávon működőképes maradni, milyen karbantartási feltételekkel és költségekkel jár, hiszen minden apró darabját folyamatos mechanikai hatás éri...

Galéria

Kapcsolat

Energiatakarék, 2015 NaWaRo Kft.

irodánk címe
2100 Gödöllő, Szabadság tér 1.

Telefon +36 28 55 49 19
Fax +36 28 55 49 19
Mobil +36 20 993 3303
Email info@energiatakarek.hu
Web www.energiatakarek.hu

Telefon: +36 28 55 49 19
Mobil: +36 20 993 3303
E-mail: info@energiatakarek.hu
Elérhetőségek