Napelemek kerülnek a gyulai kórházra is

2018-03-01

A Békés Megyei Központi Kórház a régió meghatározó egészségügyi központja a betegek gyógyítása mellett a környezetvédelem iránt is elkötelezett. Az Európai Unió Kohéziós Alapjából megvalósult napelemes rendszer kiépítése hozzájárul a Békés Megyei Központi Kórház hatékony energia gazdálkodásához. A projekt megvalósulásával az intézmény a villamos energia igényét a jövőben költséghatékonyabban tudja biztosítani. A projekt 249,99 millió forintból valósul meg, amely 100%-os vissza nem térítendő támogatás - tudatta közleményében az intézmény.

A „Napelemes energiatermelő rendszer kiépítése a Békés Megyei Központi Kórházban" című, KEHOP-5.2.11-16-2017-00156 számú projektben tervezett beruházás keretében, 195 kW-nyi napelem rendszer kerül telepítésre. Ehhez mintegy 3200-3500 négyzetméternyi felületű napelem működése szükséges. A megújuló energiaforrás biztosítja majd többek között a Dél-Alföld számos egészségügyi intézményét kiszolgáló mosoda energiahatékony működését.

Az energiatermelés céljára alkalmas napelem rendszerek a napjainkban korszerű, általánosan alkalmazott technológiai szintnek megfelelően 60 cellás, minimum 265 Wp névleges teljesítményű kristályos napelemekből épül ki. A működésének hatékonysága érdekében a rendszerekbe napelemenkénti teljesítményoptimalizáló egységek kerülnek beépítésre. Az modern automata egységek biztosítják a napelemes rendszerek teljes automatikus üzemelését, biztosítva ez által a lehető legnagyobb mennyiségű energiatermelést. A napelemmel termelt és felhasznált energia mérése a csatlakozási ponton elhelyezett kétirányú mérőberendezéssel valósul meg, így a termelés és felhasználás folyamatosan regisztrációra kerül. A beszerzésre kerülő napelemes rendszer biztonságos működéshez szükséges valamennyi feltétellel rendelkezik.

A projekt megvalósulását követően az intézmény jelenlegi villamos energia fogyasztása csökken. A magas energia felhasználású orvos technikai műszerek, berendezések, gépek működése költséghatékonyabbá válik. Az energia költség megtakarításból származó forrás hozzájárul a betegellátás feltételeinek javításához.
A beszerzésre kerülő korszerű eszköz működése által az intézmény betegellátó egységei energia hatékonyan működhetnek. Az új napelem rendszer közvetve hozzájárul a betegellátás minőségének javításához és a környezettudatos fejlődés feltételeinek megteremtéséhez.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.
A projektről bővebb információt a www.bmkk.eu honlapon olvashatnak.


Forrás: weborvos.hu


Török Orsi

Végzettségemet tekintve közgazdász vagyok, de az élet úgy hozta, hogy elkezdtem energiákkal foglalkozni, dolgozni több aspektusból is. Fontos számomra a környezetvédelem, akár "csak" a szelektív hulladékgyűjtéssel is sokat tehetünk környezetünkért. Ezért tölt el rendkívüli büszkeséggel, hogy jelenleg megújuló energiaforrássokkal foglalkozhatom. Szeretek emberekkel beszélni, kapcsolatot teremteni. Leendő és meglévő ügyfeleink sokat fogják hallani a hangomat és boldoggá tesz ha azt a visszajelzést kapom, hogy az ügyfeleink büszkék rá, hogy ők is tettek egy lépést egy tisztább környezet felé.

Kapcsolat

Energiatakarék, 2015

irodánk címe
2100 Gödöllő Szabadság tér 1.

Telefon +36 28 55 49 19
Fax +36 28 55 49 19
Mobil +36 20 993 3303
Email info@energiatakarek.hu
Web www.energiatakarek.hu