Napelemeket a sivatagba!

2019-07-18

Gyakran felmerül a kérdés, hogy miért is nem használják ki a napenergiát a szaharai sivatagban, hiszen ott napfény mennyiségével általában nincs probléma. Közel egy hónappal ezelőtt 2019. június 20-án a világ egyik legnagyobb sivatagon épült napelem farmja készült el Windhoektól, Namíbia fővárosától mintegy 230 km-re. Jó példa arra, hogy helyi beruházás külföldi tőke segítségével mégis a kontinensen és az országban marad és a helyi emberek használhatják fel.  Röviden számokban: több, mint 45 MW energia, 325 Wp teljesítményű napelemek, 2,5 MVA teljesítményű inverterekkel működtetve. Nagyjából 70 000 ember energiaigényét fedezik, amely Namíbia lakosságának 3%.

Egy korábbi elképzelés szerint Tunéziában tervezett projekt a sivatagban megtermelt energiát Európába szállítanák Máltára, Olaszországba és Franciaországba. Az első kérdés, amely felmerült minden gazdasági érdektől mentesen… Miért nem lokálisan használják fel a kontinensen belül, akár az országon belül ezt az energiát?

(szerkesztői kiegészítés: Utánanéztem a tunéziai fejlesztő TuNur honlapján a gigaprojekttől, de sajnos még csak kezdeti lelkesedéseket olvashattam róla. A megvalósításról már nem találtam semmit…)

Az egyik legnívósabb tudományos folyóiratban a Science-ben jelent meg egy érdekes cikk arról, hogy milyen hatással lenne a Szahara éghajlatára és az ottani lakosságra, ha az egész sivatagot szélturbinákkal, a terület egyötödét pedig napelemekkel borítanák. Megdöbbentő, hogy ezzel a megoldással több, mint kétszeresére növekedne a napi csapadékmennyiség, amivel nemcsak a helyi klímára, hanem a társadalomra is hatással lenne, hiszen ebben a régióban az egyik legnagyobb kincs a víz. A cikk egyik szerzője: Safa Motesharrei arról is beszámolt, hogy ezt akár még jobban lehet növelni, ha megfelelő helyre telepítik a megújuló energiaforrásokat felhasználó turbinákat és napelemeket.

Azért vannak az ötletnek kritikusai is. Oli Brown a londoni Chatam House egyik tudományos szakértője szerint nem számoltak az itt élő népek fegyveres konfliktusaival és a telepítésekkel járó kitelepítések és egyéb földhöz való jogosultsági kérdésekkel. Ezek a dolgok erősen megnehezítenék a nap- és szélerőművek telepítését a Szaharában.

Összességében továbbra is jó kérdés, hogy a Szaharában a helyi viszonyoknak és társadalmi feszültségek jelenlétével milyen megoldásokkal lehetne kihasználni az ott rejlő megújuló erőforrásokat. Egyre nagyobb rá az igény és egyre több állami beruházást szeretne többek között az afrikai kontinensen ebben élen járó Marokkó 2020-ra több, mint 40%-ra növelné a megújuló energiaforrások felhasználását. Jól példázza ezt a tendenciát az is, hogy Marokkóban építették fel a világ legsűrűbb napelem parkját, aminek a méretei 3500 foci pályával egyezik meg, ezzel a mérettel Afrika második legnagyobb napelem farmja jelenleg.

Kapcsolat

Energiatakarék, 2015 NaWaRo Kft.

irodánk címe
2100 Gödöllő, Szabadság tér 1.

Telefon +36 28 55 49 19
Fax +36 28 55 49 19
Mobil +36 20 993 3303
Email info@energiatakarek.hu
Web www.energiatakarek.hu

Telefon: +36 28 55 49 19
Mobil: +36 20 993 3303
E-mail: info@energiatakarek.hu
Elérhetőségek